Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο

Λεωφόρος Λεμεσού 19Α Λευκωσία

Με 23 συγκεκριμένες προτάσεις για το 2023, ο Αβέρωφ μπορεί να διατηρήσει τη σταθερή πορεία της χώρας στην κρίση, να κρατήσει την οικονομία δυνατή και να στηρίξει την οικογένεια, τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις νέες μας, την τρίτη ηλικία:


 1. Σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό συνδυάζοντας ενέργεια και ασφάλεια. Η ασφάλεια να γίνει υπόθεση και του ΝΑΤΟ με παράλληλο αίτημα για ένταξη. Να απελευθερώσουμε το ενεργειακό δυναμικό μας, παρέχοντας στην Ευρώπη έναν εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου. Η λύση είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και ο καταλύτης για διαρκή ανάπτυξη.

 2. Φορολογική ελάφρυνση για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 19.500 έως 28.000 ευρώ. Μείωση συνεισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από τα 19.500 ευρώ. Θα αναπληρωθούν από το κράτος για ένα έτος.

 3. Καθορισμός του αφορολόγητου οικογενειακού εισοδήματος στα 39.000 ευρώ. Χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν όφελος έως και 4.000 ευρώ.

 4. Μείωση του δημόσιου χρέους στο 30% σε μια πενταετία, που σημαίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για περισσότερη κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Σημαίνει προσέλκυση πολύ περισσότερων επενδύσεων. Σημαίνει κατακόρυφη αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα επόμενα πέντε χρόνια. Στόχος μας η Κύπρος να είναι μία ΑΑA οικονομία. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην παρούσα, αλλά και τις επόμενες γενιές.

 5. Όλο το κράτος στην οθόνη του κινητού έως το 2025. Κάθε επαφή με το κράτος να γίνεται μέσα από μία πύλη (gov.cy), με ένα κωδικό, μία ταυτότητα και την ηλεκτρονική υπογραφή, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

 6. Κανένα επίδομα να μην καθυστερεί πάνω από ένα μήνα από την αίτηση. Μέσα από την ψηφιοποίηση, την ενοποίηση επιδομάτων και κατάργηση της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας.

 7. Ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης της Οικογένειας και κάθε παιδιού. Με εφάπαξ ποσό για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών, το πακέτο του νεογέννητου, επέκταση της επιδότησης των διδάκτρων και της σίτισης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, διεύρυνση και επέκταση του επιδόματος τέκνου, με το ποσό να αυξάνεται για κάθε επιπλέον παιδί,ενίσχυση πλαισίου απόκτησης παιδιού από εξωσωματική γονιμοποίηση ή παρένθετη μητέρα, επέκταση της Γονικής Άδειας και της Ευέλικτης Εργασίας.

 8. Βρεφονηπιακοί Σταθμοί στους χώρους εργασίας. Θεσπίζοντας κίνητρα, ενθαρρύνοντας την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και με υποχρεωτικότητα εκεί όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων.

 9. Όλα τα σχολεία ολοήμερα. Με έμφαση στην αριστεία, τη γνώση και τις δεξιότητες, διασυνδεδεμένη με τη σύγχρονη αγορά εργασίας.

 10. Προσιτή Στέγη και Προσιτό Ενοίκιο για τους νέους και τους πρόσφυγες, με παραγωγή κοινωνικής και προσφυγικής στέγης μέσα και από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, την ενοποίηση των πολιτικών στέγασης στον ΚΟΑΓ και την επέκταση και στα αστικά κέντρα των επιτυχημένων προγραμμάτων στέγασης για την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές.

 11. Νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης για την πατρίδα μας: Βιώσιμη, διαφανής και πράσινη. Με ψηφιακή μετάβαση που εξυπηρετεί τον πολίτη, ενισχύει την επιχειρηματικότητα, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Η χώρα ήδη μετατρέπεται σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, υγείας, τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας.

 12. Επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους. Με αυστηρό έλεγχο της γραμμής αντιπαράταξης και των θαλάσσιων συνόρων μας, ακόμη πιο γρήγορες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων και με διμερείς συμφωνίες επαναπατρισμού. Αλλά και προγράμματα ενσωμάτωσης για όσους πραγματικά δικαιούνται άσυλο.

 13. Συνταγματική αναθεώρηση, θεσμική αναβάθμιση και ριζική αναδιοργάνωση της οργάνωσης του κράτους. Για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αποδοτική, προς όφελος του πολίτη και με τους απαραίτητους ελέγχους και ισορροπίες σε όλους τους θεσμούς.

 14. 50% γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο και στους διορισμούς στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Εμβληματικές πρωτοβουλίες απαραίτητες για να πετύχουμε την έμφυλη ισότητα. Στόχος μας η συμπερίληψη και ο σεβασμός σε κάθε διαφορετικότητα.

 15. Δομές και αξιοπρεπής διαβίωση για άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις. Να ολοκληρώσουμε την κάλυψη, σε συνεργασία πάντα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, του συνόλου των αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

 16. Πολιτικές και κίνητρα για διπλασιασμό της συνεισφοράς του πρωτογενούς - αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ στο 8% στην επόμενη πενταετία. Προώθηση του επισκέψιμου αγροκτήματος και της οικοτεχνίας. Αυτάρκεια νερού με Παγκύπρια ενιαία τιμή για ύδρευση και άρδευση. Ο πρωτογενείς τομέας σήμερα αναγεννάται.

 17. Στέγαση όσων προσφύγων δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας ή έχουν οικίες σε κακή κατάσταση.Ανέγερση νέων κατοικιών σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, που θα παραχωρηθούν έναντι αντιπαροχής κρατικής γης ή με παραχώρηση πρόσθετου συντελεστή δόμησης. Εισαγωγή του προγράμματος που λαμβάνει υπόψη την «απώλεια χρήσης» περιουσίας που βρίσκεται στα κατεχόμενα.

 18. Παραχώρηση δικαιώματος στην ομογένεια να εκλέγει εκπροσώπους της στη Βουλή. Καθώς και αποκατάσταση των δικαιωμάτων των θρησκευτικών ομάδων όπως προβλεπόταν στο σύνταγμα του 1960: Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων στη Βουλή να ψηφίζουν σε θέματα παιδείας και πολιτισμού. Ήδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατατέθεσε σχετική πρόταση νόμου.

 19. Αύξηση της δυνατότητας αυτοπαραγωγής ενέργειας στο 125%, προκειμένου κάθε νοικοκυριό να μπορεί να έχει έσοδα, χωρίς φορολογική επιβάρυνση, από την παραγωγή ρεύματος με ανανεώσιμες πηγές. Καθώς και πλήρης εφαρμογή του τεράστιου προγράμματος για την πράσινη μετάβαση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο Κύπρος_το Αύριο.

 20. Ανάπτυξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, με επόμενο βήμα την κατοχύρωση του δημιουργού και του καλλιτέχνη, τα κίνητρα για πολιτιστική δημιουργία και την αναβάθμιση πολιτιστικών μας υποδομών, με κορωνίδα το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

 21. Ενδυνάμωση της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής για την Ευημερία των Ζώων και των αντίστοιχων Επαρχιακών Επιτροπών με παράλληλη θεσμοθέτηση του Επιτρόπου Προστασίας Ζώων Συντροφιάς.

 22. Επένδυση στην Άμυνα που θα φτάνει τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ, πλήρης ανάπτυξη των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων και περαιτέρω εμβάθυνση των αμυντικών συνεργασιών της χώρας.

 23. Αυτονομία στις νέες και τους νέους μας. Μια νέα γενιά οικονομικά αυτόνομη, στεγαστικά αυτόνομη, οικογενειακά αυτόνομη. Με ευκαιρίες εργοδότησης, ανάπτυξης νέας επιχειρηματικότητας και με εισοδήματα που ανταποκρίνονται στις σημερινές τους ανάγκες. Σε μια χώρα αντάξια της εποχής αλλά και των προσδοκιών τους. Εκεί αποσκοπεί το σύνολο των πολιτικών μας.

Μπορείτε να μελετήσετε το πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης του Αβέρωφ Νεοφύτου μέσα από τους 100 άξονες πολιτικής ΕΔΩ.