Ο Αβέρωφ Νεοφύτου γεννήθηκε στην Αργάκα το 1961. Είναι οικονομολόγος. Νυμφευμένος με τη Μαρία Σελίπα και έχουν ένα υιό.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι το 5ο παιδί πολύτεκνης οικογένειας.
Άριστος μαθητής, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στη θέση του Υπαξιωματικού, σπούδασε οικονομικά και λογιστική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.
Παράλληλα εργαζόταν ως σερβιτόρος.
Με την επιστροφή του στην Κύπρο ασχολήθηκε με τον τουριστικό κλάδο και τις επιχειρήσεις.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού από τον Μάιο του 2013 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023. Από το 2006 είναι βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ.Επιπρόσθετα, διετέλεσε Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς και Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων.

Πολιτική Διαδρομή

Διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ) Πάφου.
Στις Δημοτικές εκλογές του 1991 εκλέχθηκε Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του εκλέχτηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1996 στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων για την Ζ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.
Διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Επίτιμος Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ευαγόρας Πάφου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας της περιοχής Χρυσοχούς.
Στις 25 Αυγούστου 1999 διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή έως την 28η Φεβρουαρίου 2003.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο, στις βουλευτικές εκλογές του 2016 για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο και στις βουλευτικές εκλογές του 2021 για την ΙΒ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.
Στις 25 Μαΐου 2003 εξελέγη Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Στις 11 Μαΐου 2013 εκλέχτηκε πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διαδεχόμενος τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση.
Από τον Μάιο του 2013 είναι αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2021, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023, ως υποψήφιος του ΔΗ.ΣΥ.