Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο

Λεωφόρος Λεμεσού 19Α Λευκωσία


Άξονας 93: Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Επιμένουμε στο αξίωμα ότι δικαιοσύνη που αργεί να αποδοθεί είναι άρνηση δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και θεωρούμε κατεπείγουσα την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των εξειδικευμένων δικαστηρίων, την πλήρη ψηφιοποίηση του δικαστικού μας συστήματος και την ολοκλήρωση της κτιριακής αναβάθμισης των δικαστηρίων μας. Η διαφύλαξη της αξιοπιστίας του δικαστικού μας συστήματος δεν περιορίζεται στο να εμπεδώνει το κράτος δικαίου, αλλά επεκτείνεται για να αντανακλά στην αξιοπιστία των θεσμών, την συνεκτικότητα της κοινωνίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ίδιας της χώρας.


Άξονας 94: Διαφάνεια, Λογοδοσία – Καταπολέμηση της διαφθοράς

H αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος είναι χρέος μας. Είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Αυτό θα το πετύχουμε με πράξεις αλλά και κουλτούρα που δε θα επιτρέπει σε κανένα να εκμεταλλεύεται τη θέση εξουσίας που ο λαός ή το κράτος του εμπιστεύθηκαν. Μόνο έτσι θα επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Ήδη, εγκαθίσταται πλέον στην Κύπρο ένα ισχυρό θεσμικό σύστημα καταπολέμησης της διαφθοράς που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις διεθνών οργανισμών όπως η Greco. Με συγκεκριμένες νομοθεσίες, κώδικες και στρατηγικές, την αρχή κατά της διαφθοράς, το πλαίσιο προστασίας μαρτύρων, για τη σύγκρουση συμφέροντος και το lobbying, αλλά και την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό πόθεν έσχες όπου ειδικοί και εξειδικευμένοι ελεγκτές θα μπορούν να ελέγχουν την κάθε μας κίνηση και μεταβολή. Επιπλέον, όποιος διεκδικεί πολιτειακό αξίωμα θα πρέπει να υπογράφει μια απόλυτη εξουσιοδότηση σε όλες τις αρμόδιες αρχές για να ελεγχθούν τα πάντα που αφορούν τον ίδιο και την οικογένειά του όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια. Εμείς δε μένουμε όμως εκεί. Ο μεγαλύτερος εχθρός της διαφθοράς είναι η διαφάνεια. Προτείνουμε τη διαφάνεια σε όλες τις πράξεις, αποφάσεις και πρωτοβουλίες όλων όσων κατέχουν εξουσία, ως τον κορυφαίο τρόπο διασφάλισης της λογοδοσίας και αποκατάστασης της κλονισμένης εμπιστοσύνης των πολιτών. Όπως και την πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης.


Άξονας 95: Έμφυλη Ισότητα, Συμπεριληπτικότητα και Ίσες Ευκαιρίες

Η Κύπρος έχει κάνει άλματα στο θέμα της ισότητας των φύλων τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα αλλά και εμβληματικές δράσεις όπως την πλήρη κύρωση της συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, τη δημιουργία του σπιτιού της Γυναίκας, τη θεσμοθέτηση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, την ένταξη της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές. Με το σύνολο των κοινωνικών στρατηγικών μας, ιδιαίτερα της οικογενειακής μας πολιτικής και της πολιτικής για την απασχόληση, επιδιώκουμε τη συμφιλίωση των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων και την εξάλειψη της διαφοράς των αμοιβών που ακόμη παραμένει. Εντείνουμε τις δράσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής βίας.
  Χρειάζονται όμως και πρωτοβουλίες ισχυρού συμβολισμού και αξίας που θα σπάσουν στερεότυπα. Γι’ αυτό και η δέσμευση για το ότι το 50% του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι γυναίκες. Όπως και η αντίστοιχη δέσμευση για την προσπάθεια της ίδιας προσέγγισης σε όλους τους διορισμούς.


Άξονας 96: Παιδιά και Ανήλικοι

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ποιοτική παιδική ηλικία, θεμελιωμένη στο σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, ως τη βάση της οικοδόμησης μιας κοινωνίας με κριτικούς και ενεργούς πολίτες, ανοικτή στο διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ακολουθούμε πιστά τις Εθνικές Στρατηγικές που δημιουργήσαμε για την προστασία του παιδιού από βία, κακοποίηση ή εκμετάλλευση, αλλά και για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παραβατικής Συμπεριφοράς στο Εκπαιδευτικό Σύστημα . Η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη μεταχείριση της νεανικής παραβατικότητας, δημιουργεί πλέον τις αναγκαίες δομές για την εξωδικαστική μεταχείριση των ανήλικων παραβατών σε πιο φιλικό περιβάλλον με δικαστήρια και διαδικασίες φιλικές προς τους ανήλικους παραβάτες


Άξονας 97: Κοινωνικές Ελευθερίες και Δικαιώματα

Η καλλιέργεια της κουλτούρας του σεβασμού των δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας από όλους προς όλους, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής μας φιλοσοφίας και αντίληψης. Γι’ αυτό και ο Δημοκρατικό Συναγερμός είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση πολύ σημαντικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Βασισμένοι στην αρχή του ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να ζει όπως ο ίδιος επιθυμεί, στο μέτρο που δεν προκαλείται βλάβη στην ελευθερία ενός άλλου ατόμου ή συνόλου, προωθούμε ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαίρετα τους συμπολίτες μας.


Άξονας 98: Μια Κοινωνία Αλληλοσεβασμού

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν ανέχεται κανενός είδους αντικοινωνική συμπεριφορά, επιθετικότητα, παραβατικότητα, ρατσιστική και εκφοβισμό ή συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπεια συνανθρώπων μας. Θα συνεχίσουμε την προώθηση πολιτικών και στρατηγικών που προωθούν την ανεκτικότητα, τον αλληλοσεβασμό και την πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας μας και οι οποίες ξεκινούν από τα σχολεία μας, καθώς και τις θεσμικές παρεμβάσεις που τα διασφαλίζουν.


Άξονας 99: Συμμετοχική Δημοκρατία

Επιμένουμε στην προώθηση του νομοσχεδίου της «Πρωτοβουλίας των Πολιτών» που εκκρεμεί στη βουλή και το οποίο δεσμεύει την Κυβέρνηση να εξετάσει πολιτικές που προτείνονται απευθείας από τους πολίτες, με τη συλλογή αριθμού υπογραφών και την υποχρεώνει να λογοδοτήσει για το αποτέλεσμα. Με την καθιέρωση των δημόσιων ψηφιακών διαβουλεύσεων θα ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, ενώ πρόθεσή μας παραμένει η θέσπιση μηχανισμών αξιολόγησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου από τους πολίτες.


Άξονας 100: Κοινωνία των Πολιτών – Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Πέραν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει και ο τομέας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Πιστεύουμε στον εθελοντισμό και θεωρούμε ότι, εάν του δοθούν τα μέσα και οι δυνατότητες, μπορεί να είναι σημαντικά αποτελεσματικότερος από το κράτος. Γι’ αυτό και μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση αλλά και την αυστηρή εποπτεία, είμαστε αποφασισμένοι να διευρύνουμε πολύ σημαντικά τη συνεργασία που ήδη έχουμε θεσπίσει μεταξύ του κράτους και των εθελοντικών οργανώσεων. Με στόχο να αναλαμβάνουν αυτές, εκ μέρους της πολιτείας, σημαντικό αριθμό έργων, ιδιαίτερα κοινωνικού χαρακτήρα, τόσο στις πόλεις, όσο και στα χωριά μας.