Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο

Λεωφόρος Λεμεσού 19Α Λευκωσία


Άξονας 37: Συνταγματική Αναθεώρηση

Έφθασε η ώρα για μια ευρεία διακομματική συζήτηση, με τη στήριξη της ακαδημίας της χώρας, για να προχωρήσουμε σε μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, με σκοπό, να εκσυγχρονίζει το Σύνταγμα για να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή και να αναβαθμίζει τους συνταγματικούς ελέγχους και ισορροπίες, αλλά σε καμία περίπτωση να μην ανατρέπει τον δικοινοτικό χαρακτήρα του Συντάγματος, διασφαλίζοντας πλήρως τα δικαιώματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας σε αυτό. Η αξιοπιστία των θεσμών απαιτεί, πρώτα απ’ όλα, τη θεσμική αναβάθμιση της ίδιας της Δημοκρατίας μας.


Αξονας 38: Αναδιοργάνωση του Κράτους

Το Κυπριακό κράτος, με εξαίρεση τις αλλαγές που έγιναν κατά την εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προώθησε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, παραμένει ουσιαστικά με τις ίδιες δομές από το 1960, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διαρκή σύγκρουση αρμοδιοτήτων και την ανυπαρξία συγκεκριμένων αρμοδίων. Η δημιουργία υφυπουργείων κατέδειξε πόσο κρίσιμη είναι η συγκέντρωση συναφών αρμοδιοτήτων κάτω από συγκεκριμένους πολιτικούς υπευθύνους. Η Επόμενη Μέρα της Κύπρου απαιτεί να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Σε ένα κράτος επιτελικό, ρυθμιστικό και αποτελεσματικό. Μέσα από πολύ σοβαρή μελέτη και με τη συμβολή κορυφαίων εξειδικευμένων οίκων και το καλό παράδειγμα ξένων κυβερνήσεων, για να προχωρήσουμε στη ριζική αναδιοργάνωση των δομών του κράτους, με τρόπο που αυτό να ανταποκρίνεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της χώρας και των πολιτών της, χωρίς συγκρούσεις και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε πληθώρα υπηρεσιών που έχουν ακριβώς την ίδια αρμοδιότητα.


Αξονας 39: Καταπολέμηση της πολυνομίας

Ο πολίτης μία και μόνο επαφή θα πρέπει να έχει με το κράτος για τον ίδιο σκοπό ή το ίδιο πιστοποιητικό. Θα το πετύχουμε, από τη μια ακτινογραφώντας όλες τις διαδικασίες και αφαιρώντας την επανάληψη και τη γραφειοκρατία και, από την άλλη, τροποποιώντας το σύνολο σχεδόν της νομοθεσίας, εργαζόμενοι στο πρότυπο της εναρμόνισης που πετύχαμε με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο κατά την ενταξιακή μας πορεία. Μια πρωτοβουλία απαραίτητη και για την βέλτιστη δυνατή ψηφιακή μετάβαση της πολιτείας.


Αξονας 40: Όλο το Κράτος στο κινητό του πολίτη

Μέσα από μία πύλη (gov.cy), με ένα κωδικό, μία ταυτότητα και την ηλεκτρονική υπογραφή, ο κάθε πολίτης και η κάθε επιχείρηση να διεκπεραιώνει κάθε επαφή που έχει να κάνει με το κράτος σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόστος. Όλες οι υφιστάμενες υπηρεσίες του κράτους συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και της ηλεκτρονικής υγείας, μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν πλήρως ψηφιοποιηθεί.


Αξονας 41: Υπερσύγχρονες Ψηφιακές Υποδομές

Για να μπορεί η χώρα να εξυπηρετεί ως κόμβος όλη την ευρύτερη περιοχή απαραίτητο είναι να διαθέτει τις απαιτούμενες ψηφιακές υποδομές. Έχει γίνει και γίνεται τεράστια δουλειά στη συνδεσιμότητα της χώρας προς τα έξω με τις υποθαλάσσιες συνδέσεις, αλλά και εντός με τις οπτικές ίνες και το δίκτυο 5G, ενώ έχουμε ήδη τα πρώτα data centers, με τον ιδιωτικό τομέα και τη Cyta ιδιαίτερα να προχωρούν δυναμικά προς την κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα, απαραίτητη είναι για τον ψηφιακό κόσμο η ενεργειακή ασφάλεια, που με σκληρή δουλειά σύντομα θα εξασφαλίσουμε.


Αξονας 42: Ένα δυναμικό Οικοσύστημα σε μια Ανταγωνιστική Ψηφιακή Οικονομία.

Για την ενίσχυση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας, είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά όχι αρκετή η χρηματοδότηση της έναρξης της λειτουργίας καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων. Η στήριξη χρειάζεται να αναβαθμιστεί για να είναι πολυεπίπεδη, να έχει διάρκεια και να συνδράμει στην εκθετική τους ανάπτυξη. Κρισιμότατη ακόμη είναι η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και το σύγχρονο ταλέντο. Να εξελίξουμε τους ανθρώπους μας και να τους δώσουμε τα εφόδια για να αξιοποιήσουν τη νέα εποχή. Φέρνοντας μαζί το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.


Αξονας 43: Προσέλκυση Μεγάλων Εταιρειών Τεχνολογίας.

Χρειαζόμαστε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Κύπρο. Στη σημερινή εποχή, αυτή είναι δουλειά που πρέπει να αφορά, που πρέπει να ξεκινά από το ανώτατο αξίωμα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η φυσική παρουσία μεγάλων εταιρειών σε μια χώρα λειτουργεί ως φυτώριο, ως επιταχυντής για το ψηφιακό της οικοσύστημα. Κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και σε συνεργασία με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιρλανδία και η Ελλάδα.


Αξονας 44: Περιφερειακό Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας

Η Κύπρος αναγνωρίζεται ως μια ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή μας στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Τόσο τα Πανεπιστήμια, όσο και τα έξι Κέντρα Αριστείας που ήδη διαθέτουμε, αλλά και οι πρώτες μας νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα. Χρειαζόμαστε όμως να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ των ερευνητικών δομών και των επιχειρήσεων, στοχεύοντας στην εμπορικοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, σε επενδύσεις όχι μόνο από τον δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και να ανοίξουμε την πρόσβαση στις ερευνητικές υποδομές σε όλο το οικοσύστημα. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται η δημιουργία του Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης. Με την εξειδίκευση της έρευνας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η υγεία, το περιβάλλον και η πράσινη μετάβαση, θα πετύχουμε να εξελίξουμε το ταλέντο των ανθρώπων μας και να προσελκύσουμε υψηλής ποιότητας ερευνητές από το εξωτερικό. Μετατρέποντας έτσι τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.